EIA gecertificeerd coach!

NOBCO Certificering

Na een intensief traject heb ik vandaag te horen gekregen dat ik voldoe aan de internationale criteria. Ik mag me dus NOBCO/EMCC Practitioner Coach noemen. En daar ben ik supertrots op.

Coaching is namelijk geen beschermd beroep. Dat betekent dat iedereen zich coach mag noemen. Maar hoe weet je nu of een coach ook een góede coach is?
Opleiding kan een criterium zijn. Daarmee kan een coach aantonen dat hij in ieder geval een gecertificeerde opleiding heeft gevolgd. Maar zegt dat iets over de coachvaardigheden van die coach?
Daarom is er nu EIA. EIA staat voor European Individual Accreditation. Hét kwaliteitskeurmerk voor beroepscoaches dat wereldwijd geldt. Het wordt uitgegeven door de European Mentoring and Coaching Council (EMCC) waarbij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Coaches (NOBCO) is aangesloten.

Met een EIA-certificering toont jouw coach aan dat hij of zij voldoet aan kwaliteitseisen, zich blijft ontwikkelen in het vak, reflecteert op zichzelf en het eigen handelen, bijvoorbeeld via intervisie of supervisie. En natuurlijk volgt jouw coach de Internationale Ethische Code en de Diversiteitsverklaring.

Met deze certificering is het nog niet klaar. Eigenlijk is het nooit klaar. Er zijn strenge eisen op het gebied van ontwikkeling opgesteld om de certificering te mogen blijven voeren. Zo werk ik er als coach aan om elke dag een beetje beter te worden.